خبرگزاری راسک: طالبان ادعاها درباره قاچاق سلاحهای آمریکایی از افغانستان به بازارهای سیاه را رد کرده و اعلام کردهاند که این تسلیحات در جریان انتقال تجهیزات نظامی نیروهای خارجی طی ۲۰ سال گذشته، در پاکستان، بهویژه از بندر کراچی به سرقت رفتهاند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، با رد این اتهامات گفت: «وجود سلاحهای آمریکایی در بازار سیاه لزوماً به معنای قاچاق آنها از افغانستان نیست. در گذشته، هنگام انتقال تجهیزات نظامی از بنادر پاکستان به افغانستان، کانتینرها بارها شکسته شده و سلاحها به بازار سیاه پاکستان راه یافتهاند.»
او همچنین تأکید کرد که تمامی تجهیزات نظامی آمریکایی بهجا مانده در افغانستان، تحت نظارت طالبان نگهداری و ذخیره میشوند.
این اظهارات در واکنش به گزارش اخیر روزنامه واشنگتنپست بیان شده که از افتادن دستکم ۶۳ قبضه سلاح پیشرفته آمریکایی به دست گروههای مسلح در پاکستان خبر میدهد. بر اساس این گزارش، سلاحهایی شامل تفنگهای تهاجمی، مسلسلها و دوربینهای شببین، اکنون در اختیار گروههایی چون تحریک طالبان پاکستان، شبهنظامیان بلوچ و سایر گروههای شورشی قرار گرفتهاند و در حملات تروریستی مورد استفاده قرار میگیرند.
مقامهای پاکستانی ضمن ابراز نگرانی، تأکید کردهاند که این تسلیحات امنیت منطقه را تهدید میکند و حتی ممکن است به کشورهای دیگر نیز منتقل شده باشند.
پس از حمله مرگبار یازدهم مارچ به قطار جعفر اکسپرس که منجر به کشته شدن دستکم ۹۰ نفر شد، نیروهای امنیتی پاکستان اعلام کردند که شماره سریال سه قبضه سلاح آمریکایی استفادهشده در این حمله را شناسایی کردهاند. دو مورد از این سلاحها متعلق به تجهیزات بهجا مانده آمریکایی در افغانستان بودهاند.
در تاریخ ۴ اپریل، مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، و اسحاق دار، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه پاکستان، در تماس تلفنی پیرامون موضوع سلاحهای باقیمانده آمریکا در افغانستان گفتوگو کردند. وزارت خارجه پاکستان در بیانیهای از موضع دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده در خصوص بازگرداندن این تسلیحات حمایت کرد و اعلام داشت که وجود این سلاحها تهدیدی جدی برای امنیت ملی پاکستان است.
ترامپ پیشتر تهدید کرده بود که در صورت عدم بازگشت تجهیزات نظامی باقیمانده در افغانستان، کمکهای مالی به این کشور را بهطور کامل قطع خواهد کرد. او گفته بود: «ما میلیاردها دلار تجهیزات نظامی در افغانستان جا گذاشتیم.» اما در واکنش، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، اعلام کرد: «این تجهیزات اکنون متعلق به افغانستان است و هیچکس نمیتواند آنها را از ما بگیرد.»
با وجود ابراز امیدواری برخی مقامها در اسلامآباد، کارشناسان هشدار دادهاند که برای جلوگیری از قاچاق بیشتر این تسلیحات، ممکن است دیگر خیلی دیر شده باشد.
بحران سلاحهای باقیمانده؛ طالبان و پاکستان یکدیگر را متهم میکنند
