از زمانی که طالبان در ۱۵ آگوست/اوت ۲۰۲۱ برای بار دوم کنترل افغانستان را به دست گرفت، بیش از هر چیز توصیهها و فرمانهایی در مورد اعمال محدودیتها بر زنان صادر کرده است.
در مجموع بیش از ۲۰ دستور صادر شده است و حتی محدودیتهایی اعمال شده که بدون دستور یا توصیه قبلی بوده است.
اقدامات طالبان علیه زنان شامل چهار حوزه اصلی است: محرومیت از سیاست، محدودیت حضور یا فعالیت در فضای عمومی، ممنوعیت ادامه تحصیل و محدودیت در حق کار.
اینها محدودیتهای اصلی است که بنیادگرایان طالبان بر زنان اعمال کردهاند، باوجود اینکه وعده داده بودند نرمتر از دوره پیشین در قدرت، حکومت کنند:
«کابینه مردانه» (سپتامبر ۲۰۲۱)
دو دهه پس از سرنگونی رژیم قبلی طالبان در سال ۲۰۰۱، دولتهای تحت رهبری حامد کرزی و محمد اشرف غنی تلاشهایی را برای مشارکت بیشتر زنان در سیاست به خرج دادند، زنان شماری از کرسیهای پارلمان را به دست گرفتند، به عنوان وزیر و سفیر منصوب شدند. بعدها به عنوان والی و رئیس در بسیاری از نهادهای کلیدی خدمت میکردند.
هنگامی که طالبان در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ بار دیگر به قدرت رسیدند، جهان منتظر بود تا ببیند این گروه شبهنظامی چقدر تغییر کرده است.
شیرمحمد عباس استانکزی، معاون وقت دفتر سیاسی طالبان در قطر در ۳۰ آگوست، روز پس از خروج آخرین سرباز آمریکا از افغانستان، در مصاحبه ویژه با بیبیسی گفت: «شکی نیست که زنان فعالانه در حکومت دخیل خواهند بود، اما نمیتوانم بگویم که آیا آنها پستهای بلند را خواهند گرفت یا خیر.»
هفته بعد طالبان «کابینه موقت» خود را اعلام کرد، در حالی که هیچ زنی در آن نبود.
اعتراضات (سپتامبر ۲۰۲۱)

زنان افغانستان از زمان تسلط طالبان در برابر افزایش محدودیتها اعتراض کردهاند.
در تظاهراتهای مختلف، معترضان به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند یا روزهای زیاد در بازداشت به سر بردند.
در ۷ سپتامبر ۲۰۲۱، براثر تیراندازی طالبان به زنان معترض، ۳ نفر در هرات کشته و ۷ تن دیگر زخمی شدند.
یک روز بعد، وزارت داخله در بیانیهای محدودیتهای را برای تظاهرات اعمال کرد و تاکید شد که تظاهرکنندگان باید از قبل به نهادهای امنیتی اطلاع بدهند.
در همان روز، دهها زن در کابل برای اعتراض تجمع کردند. نیروهای امنیتی طالبان آنها را با چوب زده و از آن ساحه راندند.
همه تظاهراتهای مشابه به نوعی سرکوب شدهاند.
کارکنان دولتی (آگوست-سپتامبر ۲۰۲۱)
در مدت یک ماه پس از روی کار آمدن، به کارمندان زن در نهادهای دولتی توصیه شد که در خانه بمانند.
در ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۱، به کارمندان زن شهرداری کابل گفته شد تنها آنهایی که کارشان توسط همکاران مردشان قابل انجام نباشد اجازه ادامه کار دارند.

امروزه کارمندان زن تقریباً در تمامی مؤسسات و وزارتخانهها در خانه میمانند و فقط ماهی یک بار برای دریافت حقوق خود به اداره مراجعه میکنند.
کارمندان زن دولتی افغانستان در ژوئن ۲۰۲۲ از طالبان خواستند که به آنها اجازه کار بدهند و به جای آنها مردان را استخدام نکنند.
یک ماه بعد، به کارمندان زن وزارت مالیه نیز گفته شد که مردی از اعضای خانواده را برای کار به جای خود بفرستند، و خود در خانه بمانند .
علاوه بر کارمندان دولت، افسران زن در ارتش و پلیس، دادستانها و قضات نیز کار خود را از دست دادند و مجبور به ماندن در خانه یا ترک کشور شدند.
موسیقی (آگوست – سپتامبر ۲۰۲۱)

طالبان مخالف هر نوع موسیقی هستند، به همین دلیل هنرجویان انستیتو ملی موسیقی افغانستان در همان روزهای اولیه تسلط طالبان، به آنجا نرفتند. این موسسه از آن زمان تعطیل شده است.
اعضای ارکستر زهره (اولین ارکستر تمام زنان افغانستان) به پرتغال پناهنده شدهاند.
ورزش (سپتامبر ۲۰۲۱)
از زمان بازگشت طالبان به قدرت، ورزشکاران زن در هیچ مسابقهای در داخل کشور شرکت نکردهاند و ممنوعیت اعلام نشده ورزش اعمال شده است.
در ۸ سپتامبر ۲۰۲۱، احمدالله وثیق، معاون وزیر وقت اطلاعات و فرهنگ، گفت ورزش زنان یک فعالیت «نامناسب و غیر ضروری» است، چراکه ممکن است چهره و بدن بازیکنان پوشیده نباشد، که در شرع مجاز نیست.»
او گفت که زنان زمانی مجاز به ورزش خواهند بود که «محیط امن» فراهم شود، اما پس از ۱۷ ماه بعد همچنان از شرکت در مسابقات داخلی و خارجی منع شدهاند.
در دسامبر ۲۰۲۲، کمیته بینالمللی المپیک به افغانستان هشدار داد در صورت عدم اجازه ورزشکاران زن، روابط خود را با افغانستان قطع خواهد کرد و کریکت استرالیا مسابقات یک روزه با تیم کریکت افغانستان را به همین دلیل لغو کرد.
تفکیک دانشجویان پسر و دختر (سپتامبر ۲۰۲۱)

کمتر از یک ماه پس از قدرت گرفتن مجدد طالبان، آنها جدایی دانشجویان دختر و پسر در دانشگاههای خصوصی را توصیه کردند.
در ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۱، وزارت تحصیلات عالی در مصاحبه ویژه با بیبیسی گفت که استراتژی مشابه را برای دانشگاههای دولتی در نظر دارد.
ابتدا در کلاسها بین دانشجویان دختر و پسر پرده میگذاشتند، سپس کلاسها را جدا کردند و در نهایت برای رفتن به کلاس در روزهای مختلف ایجاد شد.
وزارت امور زنان (سپتامبر ۲۰۲۱)
گام بعدی حکومت طالبان در کنار گذاشتن زنان از سیاست، «انحلال» وزارت امور زنان بود.
کارمندان زن که همچنان در تلاش برای ادامه کار بودند، دیگر اجازه ورود به این وزارتخانه را نداشتند.
مقامهای طالبان ابتدا به بیبیسی گفتند که وزارت امور زنان منحل نشده است، اما چند روز بعد، در ۱۷ سپتامبر، نام این وزارتخانه را تغییر دادند و این ساختمان اکنون محل وزارت امر به معروف و نهی از منکر است.
مدارس متوسطه (سپتامبر ۲۰۲۱)

در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱، خبرنامه وزارت آموزش و پرورش از دانش آموزان و معلمان پسر خواست که به مدارس بازگردند اما در مورد مدارس متوسطه دخترانه از کلاس هفتم تا دوازدهم چیزی نگفته بود.
خانوادهها انتظار داشتند که این مدارس دخترانه در سال تحصیلی جدید بازگشایی شوند، همانطور که برخی از مقامات طالبان مردم را به این باور رسانده بودند.
سال تحصیلی جدید در ۲۳ مارچ/مارس ۲۰۲۲ (۲ فروردین/حمل) آغاز شد و بسیاری از دختران به مدارس رفتند اما با گریه به خانه بازگشتند زیرا در آخرین لحظه از حضور در کلاس درس منع شدند.
با وجود وعدههای طالبان، این ممنوعیت هنوز به قوت خود باقی است، اگرچه در برخی مناطق دختران صنف دوازدهم در دسامبر سال گذشته برای شرکت در امتحان نهایی دعوت شدند.
بازیگری و تلویزیون (نوامبر ۲۰۲۱)

زنان در نوامبر ۲۰۲۱ بر اساس فرمان جدید تحمیلی طالبان از حضور در نمایش های تلویزیونی در افغانستان منع شدند و روزنامه نگاران و مجریان زن نیز دستور داده شد که چهره خود را کاملا بپوشانند. بسیاری از کارکنان زن رسانه ها به دلیل تهدیدات امنیتی کار خود را ترک کرده و برخی نیز مجبور به ترک کشور شده اند. حتی صدای زنان گوینده فارغ از محدودیتها نبود.
از سال ۲۰۰۱، سریالهای خارجی اغلب به زبانهای محلی برای مخاطبان دوبله میشوند و صدها زن را در این حوزه مشغول کار بودند.
اما طالبان پخش این سریالها را ممنوع اعلام کرد و این زنان شغل خود را از دست دادند. در حالی که بسیاری از آنها تنها نان آور خانواده خود بودند.
سفر (دسامبر ۲۰۲۱)

در ۲۶ دسامبر ۲۰۲۱ طالبان محدودیتهای سفر زنان را اعمال کردند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر اعلامیههایی را بین رانندگان خودروهای مسافربری توزیع کرد که از آنها میخواست زنان بدون حجاب را سوار نکنند. زنان بدون «محرم» (پدر، برادر، شوهر یا پسر) از سفر به تنهایی بیش از ۷۲ کیلومتر منع شدند.
بعداً، در ۲۷ فوریه ۲۰۲۲، طالبان همچنین محدودیتهایی را برای سفر زنان به خارج از کشور بدون قیم اعمال کردند که با انتقاد جهانی مواجه شد که را «حبس زنان» خواندند.
«خانههای امن» قربانیان خشونت خانگی (آگوست – دسامبر ۲۰۲۱)
پناهگاههایی به نام «امان» یا «خانههای امن» در سال های اخیر در کابل و برخی جاهای دیگر باز شده بودند که دختران و زنان قربانی خشونت که خانه خود را ترک کرده بودند میتوانستند به آنجا پناه ببرند.
هنگامی که طالبان قدرت را به دست گرفت، بسیاری از زنان ساکن در خانههای امن مخفی شدند و بدون هیچ اطلاعیه یا دستور رسمی این اماکن نیز ناپدید شدند.
حجاب (مه/می ۲۰۲۲)
چند روز پس از ورود طالبان به کابل، چهره خیابانهای پایتخت تغییر کرد.
تصاویر زنان در تابلو سالنهای زیبایی و روی دیوارها رنگ پاشیده شده بود و شعارهای جدید طالبان بر روی دیوارها نقش بسته بودند، در برخی به زنان توصیه میشد که حجاب داشته باشند.

در ژانویه/جنوری ۲۰۲۲، طالبان کارزار «رعایت حجاب» را آغاز کردند و بیلبوردهای زیادی در سطح شهر نصب شدند.
چند ماه بعد، در ۷ ماه می، طالبان یک فرمان پوشش برای زنان را اعلام کرد و گفت که همه زنان باید صورت خود را در ملاءعام بپوشانند وگرنه «ولی مرد» آنها مجازات خواهد شد.
در این فرمان همچنین آمده بود که زنان تنها در مواقع ضروری میتوانند از خانه خارج شوند. حتی به صاحبان مغازهها دستور داده شد که سر مانکنها با لباس زنانه داشتند را بپوشانند.
رانندگی (می/مه ۲۰۲۲)
در همین ماه به آموزشگاههای رانندگی در ولایت هرات توصیه شد که زنان را آموزش ندهند.
طالبان در ابتدا انجام این کار را تکذیب کرد، اما بعداً برخی از رانندگان زن در هرات و کابل به بیبیسی تأیید کردند که مانع شرکت آنها در دورههای آموزش رانندگی یا گرفتن گواهینامه شدهاند.
یک مقام طالبان به بیبیسی گفت که زنان با حجاب شرعی میتوانند رانندگی کنند، اما مقام دیگر اذعان کرد که «دولت مرکزی صدور گواهینامه رانندگی جدید برای زنان را متوقف کرده است.»
دورههای آموزش زبان و دروس دینی (سپتامبر ۲۰۲۲)
در سپتامبر ۲۰۲۲، مسئولان برخی از مراکز آموزش زبان در کابل و سایر ولایات به بی بی سی گفتند که طالبان مراکز آموزشی آنها را تعطیل کرده و اصرار شده که معلمان زن برای دانش آموزان زن استخدام شوند و آنها را از همکلاسی های مرد جدا کنند. خانوادههای مختلف نیز به بیبیسی گفتند که دختران خردسالشان از شرکت در کلاسهای مذهبی منع شده و از مساجد بازگردانده شدند و ملاهای مساجد به آنها گفتهاند که پس از این در کلاسها شرکت نمیتوانند.
رشتههای دانشگاهی (اکتبر ۲۰۲۲)

در هفته اول اکتبر ۲۰۲۲، امتحانات ورودی دانشگاهها در ۳۳ ولایت افغانستان آغاز شد، اما این اولین بار بود که انتخاب رشته برای دانشجویان دختر محدود شد.
کشاورزی، دامپزشکی، مهندسی ساختمان و معدن از جمله رشتههایی بود که در برخی شهرها و ولایتها متقاضیان زن اجازه ورود نداشتند.
اگرچه وزارت تحصیلات عالی طالبان این موضوع را تکذیب کرد، اما برخی از دانشجویان به بیبیسی تایید کردند که دانشکده مورد علاقه آنها در «برگه انتخاب رشته» نبوده است.
حدود دو هفته بعد، طالبان اعلامیههایی را در دانشگاه کابل منتشر کردند مبنی بر اینکه دانشجویان دختر از ادامه تحصیل در دورههای ماستری در رشتههایی مانند زراعت، تجارت، علوم کامپیوتر و مهندسی منع شدهاند.
پارکها، حمامهای زنانه و باشگاههای ورزشی (نوامبر ۲۰۲۲)

در روزهای آغازین حکومت خود، طالبان برای محدودکردن زنان از رفتن به پارکها، حمامهای زنانه، باشگاههای ورزشی یا ورزشگاهها کاری انجام نداده بودند.
با این حال، در ۲۷ مارس ۲۰۲۲، وزارت امر به معروف و نهی از منکر، بیانیهای صادر کرد و روزهایی را برای زنان و مردان برای رفتن به پارکهای عمومی مشخص کرد. حدود سه ماه بعد، یک پارک ویژه زنان در کابل به نام «شراره باغ» از سوی طالبان بسته شد.
عاکف مهاجر، سخنگوی این وزارت گفت: «خواهران حجابی را که به آنها توصیه شده بود رعایت نکردند. به همین دلیل چنین تصمیمی گرفته شد».
جشن فارغ التحصیلی (دسامبر ۲۰۲۲)
در آخرین ماه سال ۲۰۲۲، رسانههای اجتماعی افغانستان مملو از جشنهای فارغالتحصیلی دانشجویان پسر بود که در تالارهای بزرگ عروسی کلاه خود را به هوا پرتاب میکردند، اما دانشجویان دختر برخلاف سالهای گذشته در جشنهای فارغالتحصیلی غایب بودند.
بعد، برخی از دانشجویان دختر تازه فارغ التحصیل به بیبیسی گفتند که از برگزاری جشن فارغ التحصیلی خود در خارج از دانشگاه منع شدهاند.
همچنین به آنها گفته شد که استادان مرد و حتی اعضای مرد خانواده، نمیتوانند در هیچ جشنی شرکت کنند. اگر استاد مردی در مراسمی دیده شود، از کارش اخراج میشود و گواهی فارغ التحصیلی دانشجویان را نیز تعلیق میکنند.
بیبیسی نیز نامهای از سوی اداره دانشگاه کابل دیده است که در آن همین توصیهها به استادان شده است.
تحصیل دانشگاهی (دسامبر ۲۰۲۲)

۲۱ دسامبر ۲۰۲۲ روزی بود که وزارت تحصیلات عالی دولت طالبان دختران را از تحصیلات عالی منع کرد و دروازه دانشگاههای دولتی و خصوصی را به روی زنان تا «اطلاع بعدی» بست.
ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان گفت که این تصمیم را برای «جلوگیری از رذایل» و «اجرای شریعت» گرفته است.
موضع او به طور گستردهای محکوم شد، اما دولت طالبان، مانند منع تحصیل در مدارس متوسطه، به مردم گفته شد که منتظر اعلامیههای بعدی باشند.
اما در بسیاری از مناطق افغانستان، دانشجویان دختر در رشتههای پزشکی توانستهاند ادامه تحصیل دهند.
سازمانهای غیردولتی (دسامبر ۲۰۲۲)
در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۲، حکومت طالبان کارهمه کارمندان زن در سازمانهای غیردولتی ملی و بین المللی را ممنوع اعلام کرد.
وزارت اقتصاد در نامهای از این سازمانها خواسته است تا کارمندان زن خود را تا اطلاع ثانوی تعلیق کنند.
طالبان دلیل این امر را رعایت نکردن «حجاب اسلامی» و «سایر قوانین و مقررات» گفته است.